Német sorstragédia

Magdeburg

 

<-- KEZDŐLAP | <-- TERRORBOMBÁZÁS

 

 

 


 

Miután Magdeburg városa 1944. végéig tizenhárom légitámadást vészelt át több-kevesebb kárral, 1945. január 16-án bekövetkezett az abszolút infernó.

 

Ennél a nagy támadásnál Harris légimarsall (akit munkatársai csak "butcher" - azaz "mészáros" - néven illettek) rászolgált erre a címre.

 

Csak ebben a támadásban több mint 4000 ember égett el vagy fulladt meg a pincékben az oxigénhiány vagy füstgázok miatt. Sokukat bombarepeszek téptek szét. 

 

6 500 halott

 

A Jakobi-templom alatti bunkerbe, melyet a bombázáskor időben le kellett zárni, a támadást követően nem lehetett bejutni a kapuk előtt tornyosuló holtestek miatt. Azon embereké, akik az utolsó percben még biztonságba akartak kerülni.

 

Magdeburg belvárosa szinte teljesen elpusztult, a méltóságteljes dóm is I. Ottó és hitvese síremlékével együtt, valamint a Boldogasszony-kolostor súlyos károkat szenvedett.

 

Más városokkal összehasonlítva a magdeburgi épületeket ért pusztítás rendkívül nagyarányú volt. Gyakorlatilag a teljes történelmi óvárost letörölték a föld színéről.

 

Összességében megközelítőleg 6500 magdeburgi polgár vesztette életét a légitámadás során.

 

1945. tavaszán