Német sorstragédia

Drezda

 

<-- KEZDŐLAP | <-- TERRORBOMBÁZÁS

 

    


 

A szász főváros különösen jó példája a szövetséges bombaháború kétes erkölcsösségének.

 

Drezdának katonai szempontból nem volt jelentősége. Alig rendelkezett stratégiailag jelentős ipari üzemekkel. Ehelyett a város számos tábori kórháznak és hadifogolytábornak adott otthont.

 

Történelmileg értékes épületei és pótolhatatlan műkincsei miatt az Elba Firenzéjének is nevezett Elba menti metropolisz 1945. elejéig kisebb támadásoktól eltekintve az egyetlen nagyváros volt, melyet megkímélt a szőnyegbombázás.

 

1945. február 13-án és 14-én, mikor a háború vége már rég belátható volt, a barokk építőművészet e gyöngyszemét a brit és amerikai légierő pusztító támadásokkal megsemmisítette.

 

 

Brit lap tudósítása az apokalipszisről

 

Ennél az úgynevezett "Gomorra"-taktikát alkalmazták. Robbanóbombákkal először a háztetőket rombolták le, majd 650 000 gyújtóbomba következett, melyek olthatatlan foszfor-gyújtókeveréket tartalmaztak.

 

Ezáltal 1000 fokos forró tűzvihar keletkezett, amely iszonyú erővel söpört végig az Elba menti metropolisz utcáin.

 

A történelmi óváros olyan építészeti látnivalókkal, mint a Zwinger, a kastély és a Miasszonyunk temploma teljesen romba dőlt.

 

250 000 - 300 000 halott

 

A város ebben az időpontban tele volt menekülők százezreivel, akik a Vörös Hadsereg keleti területeken folytatott iszonytató kegyetlenkedései elől menekültek ide. A tábori kórházak zsúfolásig voltak sebesült katonákkal.

 

Az óriási tűztengerben számtalan áldozat a felismerhetetlenségig elszenesedett, mumifikálódott, porrá vált, romok alá került és elégett. Felnőtt emberek játékbaba-méretűvé zsugorodtak össze.

 

A város három napon át égett. Az óriási hullahegyeket hatalmas rostélyokon elégették vagy tömegsírokba temették.

 

 Az elégetés vagy eltemetés előtt nem minden bombaáldozatot lehetett megszámolni a fenyegető járványveszély miatt, nem is beszélve nyilvántartásba vételükről vagy azonosításukról.

 

Jelenet a Drezda című filmből

 

 

A német városok értelmetlen elpusztításának célszerűsége már a

szövetséges hatalmakat is gondolkodóba ejtette...