Német sorstragédia

Jugoszláviai táborok

 

<-- KEZDŐLAP | <-- FOGOLYTÁBOROK

 

Jugoszláviában az elfogott katonáknak és a német népcsoport tagjainak ugyanaz a rettenetes sors jutott osztályrészül.

 

Gyakran ugyanabba a táborba vitték őket. Ott éhezés, hideg, iszonyú megerőltetés, robot, kínzás és mészárlás várta őket.

 

A Jugoszláviában foglyul ejtett német katonák száma nehezen állapítható meg, számuk feltehetően 200 000 és 240 000 fő közé tehető.

 

A fogságba esést követően becslések szerint mintegy 80 000 fogoly vesztette életét. A "Prinz Eugen" hadosztály legtöbb tagját, akik túlnyomórészt bánáti népi németek közül kerültek ki, már az elfogásukkor meggyilkolták.

 

1945. május 8-án, a kapituláció napján, még közel 150 000 német katona állt a határ előtt szlovén területen. A britek megtagadták ezen csapatok Karintiába való átvételét.

 

Német hadifoglyok Szerbiában

 

 

"Büntetőmenetek"

 

Lefegyverzésüket követően 1945. május 16-ánkezdődött meg fogságba való menetelésük Cilli, St. Veith bei Laibach, Esseg, Belgrád és Pancevo irányába.

 

A napi 30 - 40 kilométeres erőltetett menet során a foglyok nem kaptak élelmet. Sokan nem érték el a célt. Az elgyengült, menetelni nem képes foglyokat az őrök agyonlőtték.

 

Az úgynevezett "büntetőmeneteken" elpusztult foglyok száma megközelítőleg 10 000 főre tehető. A menetek végén munkatáborok várták őket.

 

A legnagyobb, 4000 - 5000 főt befogadó, táborok Belgrádban voltak, az 5. sz. tábor Szarajevóban 4000 főt számlált és a werschetzi tiszti tábor 3500 főt.

 

A foglyokat a mező- és erdőgazdaságban, bányákban, út- és vasútépítésben valamint az iparban dolgoztatták. A körülmények rendkívül mostohák voltak.

 

Különösen veszélyes volt a rézbányákban végzett munka és az aknafelszedés. Azonban az alultápláltság és testi kimerültség számtalan további áldozatot szedett.

 

 

Kínzás, kirakatperek és tömeges kivégzések

 

Ezzel párhuzamosan foglyok ezreit ítélték el kirakatperekben és végezték ki tömegesen kínzásokkal kikényszerített vallomások alapján.

 

A táborokban is erőszak, éhezés és borzalmas higiéniai viszonyok uralkodtak.

 

Ezek a táborok az alábbi helységekben voltak találhatók:

Rudolsgnad,

Groß-Kikinda,

Molydorf,

Birndorf,

Schönhausen,

Kerndia,

Abthausen,

Altwiesen,

Pancevo,

Deutsch-Ellmer,

Deutsch-Etschka,

Ernsthausen,

Eugendorf,

Eugenwall,

Filipsdorf,

Groß Betscherek,

Gutacker,

Hanfhausen,

Josefsdorf,

Kubin,

Lazarfeld,

Modosch,

Neudorf,

Neuhatzfeld,

Neusatz,

Neuzerne,

Pardab,

Petersheim,

Plankenburg,

Rotweil,

Ruma,

Sartscha,

Semlin,

Schomburg,

Schorfeld,

Sonnhag,

Stefansfeld,

Tenje,

Torschau,

Walpach,

Weidenheim,

Weißkirchen és

Wolfsburg

 

A Wehrmacht kereken 194 000 katonájának, akik jugoszláv fogságba estek, közel a fele vesztette életét, gyakran bestiális körülmények között.