Német sorstragédia

Francia és afrikai táborok

 

<-- KEZDŐLAP | <-- FOGOLYTÁBOROK

 

Az afrikai hadjárat során 1944 végéig közel 25 000 német katona került francia fogságba. Először a geryvillei táborba kerültek, később 30 táborba szórták szét őket Algéria, Tunézia és Marokkó területén.

 

1947 közepéig szinte minden foglyot átszállítottak a francia anyaországba, hogy az újjáépítésnél hasznosítsák őket.

 

Ezzel párhuzamosan 1945-től nagy fogolykontingenseket vettek át a britektől, de mindenek előtt az amerikaiaktól.

 

A várakozásokkal ellentétben az átvett foglyok nagy része teljesen munkaképtelen volt. A Dietersheim körül található három tábor 103 000 foglya közül, akiket az amerikaiak teljes egészében átadtak a francia 7. századnak, 32 000 idős ember, nő és kisgyermek, beteg és nyomorék volt. E leromlott fizikumú emberek részére, akiket a franciák "déchets" (hulladék) jelzővel illettek, az átadott táborokban egy szem élelmiszer sem állt rendelkezésre!

 

Az amerikai rheinwieseni tábor foglyainak, akik a francia táboroktól helyzetük javulását remélték, nagyon hamar csalódniuk kellett. A kezdeti időkben a francia táborokban is éhség, erőszak és kizsákmányolás uralkodott. Sok ezren vesztették emiatt életüket.

 

Összesen 1 065 000 német fogoly került francia őrizetbe. A táborok az egész országot behálózták.

 

 A legkülönfélébb munkákat kellett elvégezniük. Ezek közül a 10 százalékos halálozási aránnyal bíró aknafelszedés volt a legveszélyesebb munka.

 

 

Német hadifoglyok Franciaországban